Klimaat

Behalve temperatuur is luchtvochtigheid van grote invloed invloed op de stemming en mechanische werking van een piano of vleugel. Er zijn verschillende apparaten te koop om de luchtvochtigheid te stabiliseren. Die zijn er met verschillende kwaliteiten en prijzen.

Het voordeligste systeem is de Hydroceel Unit, een buis met materiaal dat water opneemt en afstaat. Die vult u als het droog is, met schoon water. 

Het beste systeem is de Piano Life Saver. Die werkt op elektriciteit (220-240V) voor de verdamper, het verwarmingselement en de hygrostaat. Verbruikt ongeveer zoveel als een klein gloeilampje. Als het te vochtig is schakelt de hygrostaat het verwarmingselement in (lucht wordt droger), bij droogte de verdamper (vochtiger). Het waterreservoir moet gevuld worden met water waarbij een dopje elektrolyt is gemengd. In de verdamper hangen pads die jaarlijks moeten worden vervangen.

Soms kan de omgevingslucht snel stromen, bij voorbeeld bij gebruik van heteluchtkachels, bij tuindeuren en in ruimtes met veel enkel glas als het koud is. Bij vleugels verdient het dan aanbeveling de onderkant te voorzien van een undercover. Voor de achterkant van een piano kan een scherm gemaakt worden.

Erg opvallen doet een undercover niet: zie de site van de kerk in Feerwerd

Fixatie watertank van de PLS 5PS in een Grotrian Steinweg 122

 

PianoLifeSaver System in een Pfeiffer 122

 

Achterkant van een piano met scherm, ter verbetering van de vochthuishouding en het weren van ongedierte