Onderhoud

Behalve de snaren en hun spanning hebben de hamerkoppen, het mechaniek, de dempers, de kam en de zangbodem invloed op de toon.

Door de tijd, klimatologische schommelingen en door bespelen komt er ruimte en slijtage in het mechaniek dat daardoor steeds minder goed functioneert. Na verloop van tijd moet er worden afgeregeld. De koppen veranderen van vorm en hardheid, en daarmee verandert de toon. De kam en de zangbodem kunnen barstjes gaan vertonen die invloed kunnen hebben. Als dempers niet goed afkomen of hard worden hoort u tonen niet of is het met de rusten gedaan. 

De stemmer kan op locatie de hardheid van de koppen veranderen en het mechaniek afregelen. Vaak kan een grote verbetering van de speelaard worden bewerkstelligd met het "lucht uitschroeven", d.w.z. het opheffen van de ruimte in het mechaniek. Dat is meestal niet veel werk als er niet veel slijtage is. Voor ingrijpender onderhoud kan de piano naar de werkplaats moeten. Vervanging is te regelen.

Het geluid van een piano wordt gemaakt door de trilling van staaldraden die, net als bijvoorbeeld een viool via de kam, om meer lucht te raken ter versterking over een houten plank lopen. Om de snaar in trilling te brengen slaat een stuk vilt tegen de snaar, de hamerkop. De hamers en dempers worden bediend door een eigen mechaniekje dat door de toets in beweging wordt gebracht. Voor elke toon zijn er een of meerdere snaren, een hamerkop, een mechaniekje, een demper en een toets. Alle materiaal is van een soort en dikte die door de fabrikant is bepaald. Dat kan dunner worden onder druk, maar kan ook verslijten. Als u niet lekker meer speelt en u vermoedt een mechanische oorzaak, bel dan het rode nummer in de rechter kolom voor diagnose en advies.

demperdraden kreppen in een Förster Löbau

De piano van de foto, gebouwd in 1953, door mij gereviseerd in 1986 en bemiddeld in 1993, bewijst nog steeds trouwe diensten.
In 1986 werd door mij ook de opleiding tot pianotechnicus voltooid.