Stemmen

Ongestemd maakt onbemind

Veryan Weston, blij

Ontstemming merkt u pas als de stemmer klaar is. U speelt ineens weer, en ineens veel beter. Alsof alles vanzelf gaat, omdat weer weergegeven wordt wat u bedoelt.

Soms zegt iemand dat ik iets aan het mechaniek gedaan heb, terwijl dat niet zo is. "Hij speelt veel lichter" is dan de beleving. Of: "Mijn moeder heeft nooit geweten dat ze zo'n mooi instrument had".

Uw creatieve dissonanten, wollige harmonieën, meerstemmige overweldiging, ze komen onzuiver niet over. Je koopt met een instrument alleen de voorwaarde voor tonen. De toon van een ontstemde piano is nooit mooi, hoe goed u ook speelt of hoe goed het instrument ook is. 

stempen, uitgedraaid

Hier draait het om. Een piano is een plank (zangbodem), bespannen met ca. 220 stukken ijzerdraad (snaren) die over een kam (als bij een viool) lopen, tussen spijkers. Aan de bovenste spijkers (stempennen) zijn vlakjes geslepen. Daarop past de sleutel van de stemmer die door verdraaiing van de pen de snaarspanning wijzigt.

Een goede vertrouwde stemmen vind u via de site van de VVPN

Valse noot: Op valsheid in geschrifte staat gevangenisstraf, maar met het maken van valse tonen komt iedereen weg. Vals is een term die geen synoniemen heeft, maar ondraaglijk is het in elk geval. Na enige tijd klinkt een piano niet haarzuiver meer. De meeste instrumentalisten stemmen na drie kwartier spelen. Een pianist kan de stemmer langer laten wachten omdat zijn instrument stabieler gebouwd is dan de meeste andere.

De term haarzuiver bestaat dankzij het gegeven dat u geen haar beter bent dan uw instrument. Eerst bent u ontstemd, en als daar maar lang genoeg niks aan gebeurt wordt u ook vals. Ú kunt nog bewegen, een valse piano wordt een sta-in-de-weg, en NIET ZO'N KLEINTJE.